Po prvi put u postupku poreske kontrole može se desiti da NE DOBIJETE PREKRAŠAJNU PRIJAVU ako otklonite nezakonitosti u zadatom roku

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI

Reguliše postupak redovne i prinudne naplate poreza i sporednih poreskih davanja U tom smislu, između ostalog, predlaže se izmena predmeta i sredstava prinudne naplate u smislu da se propisuje i prinudna naplata iz štednih uloga, kao i svih drugih prihoda na tekućim računima poreskih obveznika.

Predlažu se izmene člana 131. ZPPPA, radi efikasniijeg suzbijanja sive ekonomije, u smislu da u toku poreske kontrole poreski inspektor izriče poreskom obvezniku zabranu vršenja delatnosti:

  •  u trajanju do 15 dana ukoliko se u postupku kontrole kod poreskog obveznika utvrdi nepravilnost prvi put,
  •  u trajanju do 90 dana ukoliko se u postupku kontrole kod poreskog obveznika utvrdi nepravilnost drugi put i
  • u trajanju do jedne godine ukoliko se u postupku kontrole kod poreskog obveznika utvrdi ova nepravilnost otkrije i treći put.

Predloženo je uvođenje novog člana 182a ZPPPA, kojim se omogućava da se protiv poreskog obveznika kome se u  postupku poreske kontrole otkrije nezakonitost u poslovanju ili postupanju koje su manjeg obima i značaja, kome je  poreski inspektor rešenjem naložio otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i ispunjavanje propisanih obaveza, neće podnositi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno neće izdavati prekršajni nalog, ako taj poreski obveznik u naloženom roku otkloni utvrđene nezakonitosti i ispuni propisane obaveze.

Protiv poreskog obveznika koji u roku od 5 dana od dana prijema opomene, plati dugovani porez uvećan za kamatu obračunatu u skladu sa članom 75. ZPPPA, neće se podnositi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno neće se izdavati prekršajni nalog.

Propisano je i da direktor Poreske uprave ili lice koje on ovlasti opredeljuje elemente i kriterijume koji predstavljaju osnov šta se smatra nezakonitošću u poslovanju ili postupanju u manjem obimu i značaju, na kraju svake kalendarske godine za narednu kalendarsku godinu.

Informacija - Nacrt ZPPPA
Informacija -Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV
Obrazac - Formular za dostavljanje komentara na nacrte zakona
PDV nacrt mart 2018
PDV Obrazlozenje 20_03_2018
ZPPA Nacrt Mart 2018
ZPPA Obrazlozenje Mart 2018
ZPPA Pregled odredaba Mart 2018

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.